Volbreng de grote opdracht
door een reeks van kleine stappen.

-Lao Zi, Dao De Jing

 Dit is het derde deel in een reeks blogs over waardengericht leven. Deel 1 kun je Hier lezen en deel 2 Hier

In deel 1 vertelde ik over het leven op de automatische piloot en hoe het spanningsveld tussen verlangen en afkeer je afhoudt van een waardenvol leven. In deel 2 heb je kennis kunnen maken met waarden. Wat zijn waarden? Waarom zijn ze belangrijk? En heb je misschien al wat ontdekt over je eigen waarden. 

Wanneer je weet wat jouw waarden zijn, dan heb je een kompas in handen dat je altijd de juiste richting op kan sturen. Maar hoe kan je gebruik maken van dat kompas? Daar gaan we het in dit derde deel over hebben.

Waarden komen tot uiting in je gedrag

Zoals ik in deel 2 schreef, zijn onze waarden de motor achter onze motivatie. Daardoor hebben ze een flinke impact op ons leven.
Wanneer we onze waarden omschrijven, dan drukken we ze uit in nominalisaties: Werkwoorden en bijvoeglijk naamwoorden die zijn omgezet in zelfstandig naamwoorden.
Hierin vinden we dus een belangrijke aanwijzing over hoe we met onze waarden mogen omgaan: Eigenlijk zijn het werkwoorden.
Dit betekent dus, dat we er actief mee mogen werken. Waarden kan je niet benoemen als iets wat je belangrijk vindt, om er vervolgens niks mee te moeten doen. Waarden zijn er om na te leven.
Hoe je dat doet, dat is voor iedereen natuurlijk heel persoonlijk. Iedereen heeft zo zijn eigen waarden en geeft daar altijd zijn/haar eigen betekenis aan.
Maar wat voor iedereen hetzelfde is: Waarden kun je tot uitdrukken brengen in je gedrag. Wanneer iets belangrijk voor je is, dan is het mooi om je ook daar naar te gedragen.

Je mag actief aan de slag met jouw waarden

Emoties en gevoelens als angst en onzekerheid, maar ook bijvoorbeeld pijn kunnen ons ervan weerhouden om een waardenvol leven te leiden. Om weer verbinding met jezelf en wat jij belangrijk vindt te maken, zal je dus actief aan de slag mogen, en juist ook wanneer het spannend, of eng wordt. Zelfs als al je gedachten gaan zeggen dat je het niet aandurft. Dan is het moment om voor jou te zeggen: “En ik vind het wel belangrijk, dus ik doe het toch.”
En om dat te gaan doen, kan je heel gericht aan de slag gaan met je waarden weer toepassen in je dagelijkse leven.

Waardenvolle doelen stellen

Gericht aan de slag gaan met je waarden is heel mooi te doen aan de hand van doelen. Doelen voor zowel de lange als de korte termijn, die jou de richting geven die je op wilt gaan in jouw leven. Wanneer je een doel wilt stellen is een mooie manier om dat te doen, de NLP-smart manier:

NLP Smart doelen stellen

  • Probeer je doel zo duidelijk en specifiek mogelijk op te schrijven, maar houdt het wel
    enigszins simpel. Door je zintuigen te gebruiken in je doel, maak je het specifieker voor jezelf.
    Stel jezelf de vraag: Wat zie/hoor/voel/ruik/proef ik wanneer ik mijn doel behaald heb?
  • Zorg ervoor dat het een zinvol doel is voor jezelf, het hangt dus samen met jouw waarden en
    is dus iets wat voor jou belangrijk is.
  • Stel jezelf voor hoe het eruit ziet dat je dit doel bereikt. Maak het zo dat je het ook kan gaan
    bereiken
  • Daarom moet het ook realistisch zijn. Je moet er zelf aan kunnen werken en zelf de touwtjes
    in handen kunnen nemen om je doel te behalen. Zorg ervoor dat het past binnen jouw leven.
  • Plan een tijdslijn voor jouw doel, zo specifiek mogelijk. Dan maakt ook dat je er achteraan
    gaat. Hoe specifieker, hoe beter. 
    Zeg je bijvoorbeeld: Volgende week ga ik… Dan klinkt dit wel specifiek tijdgebonden, maar er 
    is altijd wel een volgende week. Dus uitstellen wordt dan in de hand gewerkt. Liever zeg je
    dan bijvoorbeeld: Maandag 18-3-2019 ga ik…

Belangrijk daarbij is het, om je doelen positief te formuleren, in de richting waarop je wilt bewegen. Als je een positief geformuleerd doel stelt, stelt het je namelijk in staat om er naartoe te werken.
Probeer dus altijd te werken met een doel ergens naartoe. 
Bijvoorbeeld: Ik wil 75 kilo wegen → dit is ergens naartoe werken.

En nu jij

Kijk nu eens naar wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Aan welke waarde zou jij de komende tijd meer aandacht willen besteden? En als je daar meer aandacht aan zou besteden, hoe ziet dat er dan uit? Wat wil je precies? Schrijf die waarde eens op en maak er een NLP-SMART doel van.

Een voorbeeld

Welke waarde wil jij tot uiting brengen? Gezondheid
Wat wil je precies? Ik zou graag meer willen sporten

NLP Smart doelen stellen voorbeeld

En hiermee komt een einde aan de blogreeks over waardengericht leven: Bepaal de koers die jouw leven volgt. 

Wil jij aan de slag gaan met het ontdekken en naleven van jouw waarden en kan je daar wat hulp bij gebruiken? Kijk dan zeker eens naar de training Bewust leven naar je Waarden.

 

Referenties

Als adviseur op gebieden waarbij de persoonlijke ontwikkeling van mensen een grote rol speelt vind ik het van groot belang zelf ook altijd in beweging te blijven. Daarin ben ik zeer actief. Mijn ongeduld, ervaring en actieve houding zorgen ervoor dat ik redelijk snel zie hoe “de hazen lopen” waardoor ik snel verveeld kan raken of vernieuwing mis bij interventies. Caspar heeft mij geboeid van het begin tot het eind en daarna. Hij kon zelfs tot een laagje komen waar ik niet zo snel iemand toe laat. Fantastisch hoe professioneel, met beide benen op de grond Caspar je kan helpen nóg verder te komen met nieuwe inzichten waardoor je weer verder kunt groeien. Vernieuwend wat mijn grote ronde ogen en smalle vooruit staande neus over mij zeggen. Spannend om te beseffen dat je zelf invloed kunt hebben op je rimpels of andere zaken waar je minder blij mee bent. Als je verder wilt komen en het aandurft raad ik je aan snel contact op te nemen met Caspar. Een fijne persoonlijkheid met oog voor detail en humor op z’n tijd. Bedankt topper!!!

- Armanda Lookam

Een gezicht spreekt boekdelen! En dan ook letterlijk. Dat heb ik uit een paar workshops die ik bij Caspar over FaceReading heb gevolgd, wel begrepen. Het is ontzettend interessant om gezichten te kunnen 'lezen' want hierop kun je je taalgebruik, intonatie, woorden, kortom: je hele communicatie aanpassen. En hoe beter ik in verbinding kan blijven met de ander, hoe beter de gesprekken zijn en de resultaten die eruit volgen. Ik ben vanaf het eerste moment geïnspireerd. Caspar deelt ontzettend veel waarde en hij laat zien dat hij heel veel kennis heeft. Geen vraag is te gek. Een workshop geeft mooie inzichten, laat volgens Caspar maar een fractie zien van wat FaceReading is en toch let op: het is verslavend! Want vanaf nu kan ik niet meer 'normaal' naar een gezicht kijken. Er is zoveel te zien. Ook bij mezelf in de spiegel. Ik lijk wel een ijdeltuit! Een dikke vette aanrader als je je communicatie naar een hoger level wilt tillen en als je geïnteresseerd bent in mensen.

- Annemieke van Waterschoot

Een workshop Face Reading klinkt best wel spannend. Ik wist niet goed wat ik nou aan iemands gezicht zou kunnen zien. Een boos gezicht of vrolijk gezicht herkennen we allemaal. En het is toch anders gebleken. Wat is het toch mooi om een gezicht te kunnen ‘lezen’. Het is mogelijk om aan iemands gezicht te zien wat voor een type persoon hij of zij is. En wat kan het lezen van een gezicht op veel manieren worden ingezet. Van coaching tot het vinden van de juiste kandidaat bij een vacature. Het is zeker een aanrader! Casper vertelt met heel veel passie over Face Reading. En hij mag zichzelf met recht een master noemen.

- Eva van Driest

Balans Praktijk
Via Antiqua 11
2211 HW
Noordwijkerhout
Zuid-Holland

t: 0252 344 649
m: 06 199 63 803
e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Neem contact op

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je het liefst even zou verdwijnen? Even helemaal onzichtbaar worden?

Wie ben je? En waarom ben je hier? Wat is de zin van je leven?
De vraag is eenvoudig te stellen.
Het antwoord is simpel en toch ook heel lastig.

Gedachten lijken vaak heel waar, maar heel vaak zijn ze dat niet.
Wanneer je hersennen niet alle informatie hebben, vullen ze de rest aan met de beste inschatting die ze kunnen maken.
Tijdens een training mindfulness leer je onder andere om op een andere manier te gaan kijken naar je gedachten.