Een reis van duizend mijlen begint met een eerste stap.

-Lao Zi, Dao De Jing

Dit is het tweede deel in een reeks blogs over waardengericht leven. Deel 1 kun je Hier lezen.
In deel 1 heb ik het gehad over het leven op de automatische piloot en je reacties in het spanningsveld tussen verlangen en afkeer. Wanneer verlangen & afkeer en emoties als angst en onzekerheid je leven besturen, maakt dat je een speelbal van het leven.
Waarden zijn veel stabieler en daardoor veel meer geschikt om je te helpen op koers te blijven.

Wat zijn Waarden?

Hoewel we ons er vaak niet direct bewust van zijn, hebben onze waarden een enorme impact op ons leven. Ze zijn de motor achter onze motivatie en sturen ons naar iets toe of houden ons juist ergens vandaan.
Wanneer je zelf meer controle wilt hebben over de richting van je leven, doe je er dus goed aan, om meer inzicht te krijgen in die dingen die voor jou belangrijk zijn.
Maar wat zijn waarden precies?
Het zijn die dingen die wij belangrijk vinden in het leven. Ze zijn heel persoonlijk, iedereen heeft z’n eigen dingen die hij/zij belangrijk vindt. En zelfs als je mensen dezelfde waarden hoort noemen, is de betekenis daarvan heel persoonlijk. Wat de waarde ‘zorgzaamheid’ voor de één betekent, kan voor de ander weer een heel andere betekenis hebben.
Een aantal waarden kunnen in elk gebied van ons leven naar voren komen, maar vaak zijn waarden ook context afhankelijk. Zo kunnen sommige waarden heel belangrijk voor je zijn, wanneer je het over je carrière hebt, maar zijn die waarden van veel minder belang wanneer je het over je relaties hebt.

Waarom zijn waarden belangrijk?

Waarden staan op de achtergrond van alles wat we doen. Ze zijn een onbewust filter, dat ervoor zorgt dat je jezelf op een bepaalde manier gedraagt en bepaalde dingen juist wel of niet doet. Ze zijn de motor achter onze motivatie en bepalen ons gedrag.
Je bewust zijn van je eigen waarden, geeft je dus inzicht in waarom je bepaalde dingen juist wel of niet doet. En met dit inzicht kan je er dus voor zorgen dat je de richting van je leven meer zelf in de hand neemt, in plaats van het gevoel te hebben geleefd te worden.

Kennismaken met Waarden

Een goede manier om een inzicht te krijgen in wat waarden zijn, is de volgende oefening.
Hieronder staat een lijst met 10 waarden. Kies uit deze lijst 4 waarden die jou aanspreken en schrijf deze 4 op.
Schrijf daarna voor iedere waarde afzonderlijk op, waarom je juist die gekozen hebt.

oefening Waarden kiezen

Je hebt nu 4 waarden uitgekozen en er een motivatie bij geschreven waarom. Wat betekenen deze waarden op dit moment in jouw leven?
Hebben ze een plek in je dagelijks leven?
Krijgen ze de aandacht die ze verdienen? Of zou je er meer mee willen doen?

Met deze oefening heb je op een eenvoudige manier kennis gemaakt met waarden. Misschien ben je waarden tegengekomen die voor jou heel belangrijk zijn, maar misschien nog niet. Als je meer wilt ontdekken over wat voor jouzelf echt belangrijk is, kun je nog eens gaan zitten met pen en papier bij de hand. Sluit dan eens een moment je ogen en stel jezelf de vraag: “Wat vind ik belangrijk in mijn leven/werk/carrière/relaties?”
Schrijf vervolgens de woorden op die bij je opkomen.

Je waarden als kompas Richting

Wanneer je weet wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden zijn, dan heb je een kompas in handen dat je altijd de juiste richting op kan sturen. Net zoals een kompas je de richting kan wijzen in de wereld, kunnen je waarden je de weg wijzen in het leven.
En net als een kompas geven je waarden je een richting aan, geen eindbestemming. Op je weg kun je allerlei dingen tegenkomen. Blije gebeurtenissen, maar ook vervelende dingen. 

Gedachten, gevoelens en emoties wisselen van moment tot moment. Waarden zijn veel stabieler en blijven voor langere tijd bij je. Het zijn de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Wanneer jij je aandacht richt op wat jij belangrijk vindt en daar naar gaat handelen, dan heb je een duidelijke richting die je op wilt gaan. Je gevoelens en emoties kun je zien als het weer, dat je van de ene naar de andere kant toe kan sturen. Je waardenkompas helpt je om door alle emotie heen te navigeren.

Oefening: Waarden meditatie

Wil je eens onderzoeken wat een waarde precies voor je betekent? Doe dan eens de volgende waarden meditatie,

 

Dit is het tweede blog in een korte reeks over Mindful leven naar jouw waarden. Het derde deel kan je hier lezen.

Wil je aan de slag met het ontdekken en naleven van wat jij werkelijk belangrijk vindt in jouw leven? Kijk dan zeker ook naar de training: Bewust leven naar je Waarden.

 

Referenties

Als adviseur op gebieden waarbij de persoonlijke ontwikkeling van mensen een grote rol speelt vind ik het van groot belang zelf ook altijd in beweging te blijven. Daarin ben ik zeer actief. Mijn ongeduld, ervaring en actieve houding zorgen ervoor dat ik redelijk snel zie hoe “de hazen lopen” waardoor ik snel verveeld kan raken of vernieuwing mis bij interventies. Caspar heeft mij geboeid van het begin tot het eind en daarna. Hij kon zelfs tot een laagje komen waar ik niet zo snel iemand toe laat. Fantastisch hoe professioneel, met beide benen op de grond Caspar je kan helpen nóg verder te komen met nieuwe inzichten waardoor je weer verder kunt groeien. Vernieuwend wat mijn grote ronde ogen en smalle vooruit staande neus over mij zeggen. Spannend om te beseffen dat je zelf invloed kunt hebben op je rimpels of andere zaken waar je minder blij mee bent. Als je verder wilt komen en het aandurft raad ik je aan snel contact op te nemen met Caspar. Een fijne persoonlijkheid met oog voor detail en humor op z’n tijd. Bedankt topper!!!

- Armanda Lookam

Een gezicht spreekt boekdelen! En dan ook letterlijk. Dat heb ik uit een paar workshops die ik bij Caspar over FaceReading heb gevolgd, wel begrepen. Het is ontzettend interessant om gezichten te kunnen 'lezen' want hierop kun je je taalgebruik, intonatie, woorden, kortom: je hele communicatie aanpassen. En hoe beter ik in verbinding kan blijven met de ander, hoe beter de gesprekken zijn en de resultaten die eruit volgen. Ik ben vanaf het eerste moment geïnspireerd. Caspar deelt ontzettend veel waarde en hij laat zien dat hij heel veel kennis heeft. Geen vraag is te gek. Een workshop geeft mooie inzichten, laat volgens Caspar maar een fractie zien van wat FaceReading is en toch let op: het is verslavend! Want vanaf nu kan ik niet meer 'normaal' naar een gezicht kijken. Er is zoveel te zien. Ook bij mezelf in de spiegel. Ik lijk wel een ijdeltuit! Een dikke vette aanrader als je je communicatie naar een hoger level wilt tillen en als je geïnteresseerd bent in mensen.

- Annemieke van Waterschoot

Een workshop Face Reading klinkt best wel spannend. Ik wist niet goed wat ik nou aan iemands gezicht zou kunnen zien. Een boos gezicht of vrolijk gezicht herkennen we allemaal. En het is toch anders gebleken. Wat is het toch mooi om een gezicht te kunnen ‘lezen’. Het is mogelijk om aan iemands gezicht te zien wat voor een type persoon hij of zij is. En wat kan het lezen van een gezicht op veel manieren worden ingezet. Van coaching tot het vinden van de juiste kandidaat bij een vacature. Het is zeker een aanrader! Casper vertelt met heel veel passie over Face Reading. En hij mag zichzelf met recht een master noemen.

- Eva van Driest

Balans Praktijk
Via Antiqua 11
2211 HW
Noordwijkerhout
Zuid-Holland

t: 0252 344 649
m: 06 199 63 803
e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Neem contact op

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je het liefst even zou verdwijnen? Even helemaal onzichtbaar worden?

Wie ben je? En waarom ben je hier? Wat is de zin van je leven?
De vraag is eenvoudig te stellen.
Het antwoord is simpel en toch ook heel lastig.

Gedachten lijken vaak heel waar, maar heel vaak zijn ze dat niet.
Wanneer je hersennen niet alle informatie hebben, vullen ze de rest aan met de beste inschatting die ze kunnen maken.
Tijdens een training mindfulness leer je onder andere om op een andere manier te gaan kijken naar je gedachten.